Navigacija

Toplotna pumpa kao idealno ekonomsko i ekološko rješenje


Nakon što je nedavno austrijska prijestolnica najavila da će do kraja 2023. godine izgraditi najveću i najjaču toplotnu pumpu u centralnoj Evropi koja će zagrijavati 25.000 bečkih domaćinstava, pažnja javnosti se upravo usmjerila na nju – toplotnu pumpu. Ova tako reći „magična“ pumpa će u Beču umanjiti emisiju karbon – dioksida za čak 40.000 tona godišnje. Čak i u Švicarskoj se danas svaka treća novogradnja oprema nekom od različitih tipova toplotnih pumpi, u Švedskoj 7 od 10 novogradnji, a u Njemačkoj i Islandu jedna četvrtina.


No, šta je toplotna pumpa i zašto u posljednje vrijeme vlada veliko interesovanje za nju?


Naime, želja svakog pojedinca u 21. stoljeću je da smanji troškove energije i klimatski otisak. Zato kao pojedinci biramo ekološki prihvatljiv izvor energije, odnosno onaj koji energiju crpi iz prirode. Toplotna pumpa hvata sunčevu energiju koja je pohranjena u tlu gdje živite ili u zraku – i koristi se za grijanje vašeg doma i vode za kućanstvo. To je kako kažu beskrajan i besplatan resurs.


Za razliku od drugih obnovljivih izvora energije kao što je solarna i energija vjetra, toplota iz okoliša (zemlja, voda, zrak) dostupna je za non-stop korištenje tokom cijele godine. Toplotnom pumpom, bez dodatnog izvora energije, moguće je pokriti sve potrebe za toplotnom energijom jedne kuće za grijanje i PTV (priprema tople vode).


Zato toplotne pumpe predstavljaju pouzdan, ekonomičan i ekološki sistem grijanja koji će prema procjenama stručnjaka u bliskoj budućnosti biti vodeći način grijanja i hlađenja, a samim tim i štednje.


Radi standardizacije prihvaćen je jedinstveni COP koeficijent (coefficient of performance= faktor grijanja ili toplinski množitelj) koji opisuje omjer promjene toplote prema uloženom radu. Jednostavnim rječnikom rečeno, ako toplotna pumpa ima COP 4 onda ona daje 4 kW energije za svaki 1 kW uložene energije.


Ako grijete svoj dom, toplotna pumpa će apsorbirati toplotu izvana (bilo iz zraka ili zemlje, ovisno o modelu) i prenijeti je u zatvorene prostore. Ako pak hladite svoj dom, toplotna pumpa radi suprotno, upija toplotu iznutra i prenosi je van. Za taj prijenos toplotne energije troši se mnogo manja energija od prenesene, čime se obezbjeđuje visoko efikasno grijanje i hlađenje.


Tako se za utrošeni 1 kWh električne energije za izvlačenje toplote iz obnovljivih izvora dobiva na izlazu energija grijanja od 3kW do 5kW. Osim grijanja i tople vode, toplotne pumpe mogu i hladiti, što je velika prednost u odnosu na tradicionalne sisteme grijanja. Nema potrebe za izgradnjom dimnjaka, a za instalaciju je potreban samo 1m2. Neovisna je o fosilnim gorivima i ono što je veoma važno istaći da doprinosi smanjenju CO2, te tako čuva našu prirodu.


Zaključak: Koje su prednosti toplotne pumpe? Manja potrošnja energije znači i manji mjesečni troškovi, ali i brz povrat ulaganja. Tih način rada, minimalno i jednostavno održavanje, te dugi vijek uređaja samo su neki od benefita toplotne pumpe. Osim toga, jednim sistemom grijemo prostor u zimskim mjesecima i hladimo ga ljeti.