Navigacija

Koristite hladnu vodu kad god je to moguće


U našim domaćinstvima, korištenje tople vode često predstavlja značajan udio u ukupnoj potrošnji energije. Srećom, postoji jednostavan način da smanjimo ovu potrošnju i ostvarimo značajne uštede. Ključno je smanjiti korištenje tople vode za pranje veša i suđa te umjesto toga koristiti hladnu ili pak mlaku vodu kad god je to moguće.


Ako se pitate zašto, odgovor je jednostavan. Naime, važno je napomenuti da smanjenje upotrebe tople vode ima pozitivan uticaj i na okoliš. Kada koristimo manje tople vode, smanjujemo potrošnju fosilnih goriva i emisije stakleničkih plinova koji pridonose globalnom zagrijavanju.


Smanjenje upotrebe tople vode jednostavan je i efikasan način da smanjite potrošnju energije u vašem domaćinstvu. Donosimo i nekoliko korisnih savjeta. Uz manje korištenje tople vode za pranje veša i suđa, možete ostvariti značajne uštede na računima za energiju, produžiti životni vijek svojih aparata i doprinijeti očuvanju okoliša. Počnite primjenjivati ove jednostavne promjene i uživajte u prednostima koje donose vašem domaćinstvu i planeti.


Pranje veša je jedna od svakodnevnih aktivnosti u domaćinstvu koja obično uključuje upotrebu tople vode. Međutim, većina modernih mašina za veš danas ima opciju hladnog pranja. Kada koristite hladnu vodu umjesto tople, možete postići odlične rezultate pranja, a istovremeno smanjiti potrošnju energije. Hladna voda je također nježnija prema tkaninama, čime se produžuje njihov vijek trajanja. Samo kada je to stvarno potrebno – kod izuzetno prljavog veša možete koristiti toplu ili vruću vodu.


Slično tome, pranje suđa također zahtijeva toplu vodu. Međutim, mnoge mašine za suđe imaju opciju ekološkog ciklusa koji koristi manje tople vode i manje energije. Ako ručno perete suđe, razmotrite upotrebu sudopera napunjenog hladnom ili mlakom vodom umjesto puštanja vruće vode iz slavine tokom cijelog procesa pranja. Možete koristiti ekološki prihvatljive deterdžente koji su efikasni čak i u hladnoj vodi. Ako je potrebno koristiti toplu vodu, uvijek kontrolišite temperaturu i nemojte je pregrijavati.


I na kraju ne tako ne važan savjet. Prilikom pranja zuba, nemojte puštati vodu da teče tokom cjelokupnog procesa, tako ćete uštedjeti i više od litar vode. Ovakve male promjene u svakodnevnim aktivnostima doprinose velikim uštedama i očuvanju naše životne sredine.