Navigacija

Implementacija mjera energetske učinkovitosti na zgradi Pravosudnih Institucija FBiH u Sarajevu

15/09/2023

Svjetska Banka podržava održivu budućnost Bosne i Hercegovine Projekt energetske učinkovitosti za Bosnu i Hercegovinu (BEEP i Dodatno financiranje za BEEP) provodi se od 2016. godine, a do sada je u okviru ovog projekta obnovljeno 89 zgrada javne namijene, te je poboljšan komfor za oko 563.000 korisnika i kreirano 2.300 zelenih radnih mjesta. Tim povodom, … Continue reading "Implementacija mjera energetske učinkovitosti na zgradi Pravosudnih Institucija FBiH u Sarajevu"

Više

Investicija vrijedna više od 1,8 milijuna KM

05/09/2023

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić potpisao je ugovore sa izvođačima radova, čime se najavljuje početak građevinskih aktivnosti na dva objekta javne namjene. Ugovorom su obuhvaćeni objekti Federalnog zavoda za poljoprivredu u Sarajevu i Zgrada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Mostaru. Izvođenje radova počinje u rujnu, a financira se iz Revolving fonda za energijsku … Continue reading "Investicija vrijedna više od 1,8 milijuna KM"

Više

Osvijetlite svoj prostor ekološki

07/07/2023

U današnje vrijeme sve više ljudi prepoznaje važnost korištenja obnovljivih izvora energije kako bi smanjili svoju ovisnost o fosilnim gorivima i smanjili negativan utjecaj na okoliš. Jedan od načina na koji možete doprinijeti održivijem načinu života je između ostalog korištenje solarnih svjetiljki za osvjetljavanje dvorišta, staza ili vrta. Solarna rasvjeta koristi sunčevu energiju za punjenje … Continue reading "Osvijetlite svoj prostor ekološki"

Više

 

Koristite hladnu vodu kad god je to moguće

30/06/2023

U našim domaćinstvima, korištenje tople vode često predstavlja značajan udio u ukupnoj potrošnji energije. Srećom, postoji jednostavan način da smanjimo ovu potrošnju i ostvarimo značajne uštede. Ključno je smanjiti korištenje tople vode za pranje veša i suđa te umjesto toga koristiti hladnu ili pak mlaku vodu kad god je to moguće. Ako se pitate zašto, … Continue reading "Koristite hladnu vodu kad god je to moguće"

Više

Toplotna pumpa kao idealno ekonomsko i ekološko rješenje

10/04/2023

Nakon što je nedavno austrijska prijestolnica najavila da će do kraja 2023. godine izgraditi najveću i najjaču toplotnu pumpu u centralnoj Evropi koja će zagrijavati 25.000 bečkih domaćinstava, pažnja javnosti se upravo usmjerila na nju – toplotnu pumpu. Ova tako reći „magična“ pumpa će u Beču umanjiti emisiju karbon – dioksida za čak 40.000 tona … Continue reading "Toplotna pumpa kao idealno ekonomsko i ekološko rješenje"

Više

Solarna energija – čista i obnovljiva

27/03/2023

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora sve više je u fokusu interesa bosanskohercegovačke javnosti, pa tako raste interesovanje među pojedincima koji se sve češće odlučuju postaviti solarne panele na krovove svojih kuća. Naime, brojne su prednosti solarne energije, ali kao najznačajnija karakteristika ističe se smanjenje troškova električne ili toplotne energije, te u konačnici pozitivan uticaj na … Continue reading "Solarna energija – čista i obnovljiva"

Više

 

Starije vijesti