Navigacija

Neka proljeće donese više temperature zraka i manje račune u vaš dom

U ovom članku ćemo se osvrnuti na to kako je moguće napraviti mnoge sitnice u proljeće, koje će u konačnici donijeti velike koristi u pogledu energetske efikasnosti vaših domova, ali i visine računa.


Tokom zimskih dana svi želimo što bolje zagrijati svoje domove, a pritom uštedjeti što više novca. Međutim, i u proljeće želimo sačuvati nešto novca u novčaniku, a kako to postići donosimo vam nekoliko korisnih savjeta. Zimi za uštedu je dovoljno smanjiti termostat za jedan stepen da biste uštedjeli pet posto energije, ali to činite i u proljeće i ljeto, jer tokom dana možete u potpunosti isključiti grijanje ili staviti u režim slabijeg. U proljeće često provjetrite i svoj dom radi prirodnog hlađenja. Otvorite prozore u večernjim satima kako bi popunili prostor hladnijim zrakom što će vaše spavanje učiniti ugodnijim, a vaš novčanik punijim na kraju mjeseca. Tu je još nekoliko korisnih trikova. Prestanite da perete suđe ručno. Da li ste znali da vaša mašina za pranje suđa troši manje vode od ručnog pranja suđa? Mašinu za suđe koristite samo kad je potpuno napunjena suđem. Izbjegavajte program sušenja posuđa u mašini za suđe jer dodatno troši energiju. Uštede ćete ostvariti i ako mašinu za suđe priključite na priključak s toplom vodom umjesto hladnom jer se najveći dio energije troši na zagrijavanje vode. To je naročito preporučljivo ukoliko zagrijavate vodu solarnim kolektorima ili plinskim bojlerom.


U proljeće iskoristite što više prirodno svjetlo. Pobrinite se uvijek da redovno gasite svjetla koja vam ne trebaju. U stambenom prostoru lijepo je imati i mesnate zelene biljke poput kaktusa jer su odlični pročišćivači zraka, a to je potvrdila i NASA koja je u svom istraživanju otkrila da te biljke mogu eliminirati do 87 posto štetnih materija koje pronalazimo kao sastojke boja i lakova. Osim toga kućne biljke poboljšavaju koncentraciju i pamćenje, te smanjuju stres. Ove biljke eliminiraju i toksine poput formaldehina i benzena kojih ima najviše u tepisima, dimu cigareta, plastičnim vrećicama, knjigama i dr. Uvijek kupujte kućanske uređaje energetskog razreda A, jer uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 40% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.


Danas možete nabaviti veš mašine koje peru od 3 do 7 kg veša. Zato odaberite onu koja odgovara Vašim potrebama za pranjem te je koristite u skladu sa uputama proizvođača. Energetski je puno efikasnije pranje punog bubnja veša, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja. U slučaju preopterećenog bubnja veš se neće kvalitetno oprati. Uvijek odaberite program pranja veša s najnižom temperaturom vode dovoljno da vaš veš bude kvalitetno opran. Ne zaboravite da današnja sredstva za pranje veša uspješno uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja. Ako je moguće, veš mašinu koristite uvijek u periodima niže tarife. Također, proljeće je period idealan da odmorite svoju sušilicu. Kad god imate priliku, osušite veš na balkonu. U tome će vam pomoći topli proljetni dani, a osim što ćete uštedjeti dobit ćete i prekrasan miris svježine.