Navigacija

Načini uštede energije tokom praznične sezone


Sezona uređenja doma, uživanja u ukusnim poslasticama i slavlja sa porodicom i prijateljima nam se polako približava. Praznici predstavljaju i vrijeme kada se potrošnja struje često poveća, što ima značajan utjecaj na vaše finansije, ali i okoliš. Lako je zaboraviti na svijest o energijskoj uštedi dok osvjetljavamo svoje domove i gradove u prazničnom duhu. Ali, svi radije trošimo novac na poklone i svečane ukrase, a ne na visoke račune. Postoje jednostavni načini da budete energijski efikasni dok slavite najljepše doba u godini, uključujući energijski efikasne ukrase, pečenje nekoliko jela u isto vrijeme, pametno grijanje u slično. U nastavku vam donosimo praktične savjete koji će vam pomoći da uživate u prazničnom duhu, a da ne brinete o pretjeranoj potrošnji energije.


LED sijalice

Rasvjeta je mnogima veliki dio prazničnih dekoracija, unutar i izvan kuće. Inovacije proizvoda, poput LED ukrasnih lampica, čine praznična svjetla sigurnijima i zahtijevaju manju potrošnju energije. Kada su u pitanju energijski efikasni ukrasi, LED diode troše znatno manje električne energije od običnih ukrasnih lampica i traju dosta duže. To automatski znači i manje otpada na deponijama, jer ih ne morate tako često mijenjati.


Priprema jela

Vaša pećnica troši puno energije, posebno za pečenje prazničnih kolačića ili velikih prazničnih obroka. Vaše kuhanje može postati energijski efikasnije ako pripremate nekoliko jela istovremeno, skraćujući vrijeme uključenja vaše pećnice. Grupirajte jela koja treba kuhati/peći na istoj temperaturi. Odolite iskušenju da otvorite vrata pećnice i provjerite kako napreduje vaše pečenje. Temperatura može pasti i do 25% svaki put kada otvorite vrata pećnice. Dodatni savjet: ako stavite poklopac na lonac, ono što je unutra brže ključa, a vaša hrana će se kuhati ravnomjernije, uz korištenje manje energije.


Grijanje

Kako hladnije temperature prodiru u vaš dom, često povećavate temperaturu grijanja kako bi se utoplili. Ove godine pronađite druge načine na koje možete spriječiti tu hladnoću. Ako imate goste tokom praznika, to može povećati temperaturu u vašem domu. U tim trenucima, smanjite temperaturu grijanja. Također, držite deke po kući i koristite ih da vam bude toplije danju i noću. Iako sunce ne sija uvijek tokom hladnijih mjeseci, još uvijek ima dana kada ono dopire u naše domove, pa iskoristite prednost i otvorite svoje zavjese i iskoristite sunčevu toplotu da zagrijete svoj dom.


Praznična putovanja

Jeste li znali da mnogi elektronski uređaju koriste energiju čak i kada su isključeni? Ovi energijski „vampiri“ usisavaju energiju, a da vi to i ne znate. Čak i kada se ne koriste, jer zapravo nisu isključeni, „vampiri“ koriste stand-by opciju rada. Većina kućanskih aparata se automatski prebacuje u ovo stanje pripravnosti, jer im to omogućava brzo paljenje. Ova suptilna upotreba energije primjetno utiče na ukupnu količinu potrošene energije u vašem domaćinstvu, stoga ne zaboravite sve svoje uređaje isključiti kada se ne koriste, a pogotovo kada idete na put.


Kupovina

Praznična kupovina je često haotična i pored finansijskog troška, šteti i okolišu. Naime, hiljade papirnih i plastičnih kesa završe na deponijama nakon masovnih kupovina tokom praznične sezone. Umjesto toga, nosite uvijek sa sobom platnene vrećice za višekratnu upotrebu kako bi tu vrstu otpada smanjili. Također, pametno isplanirajte svoju kupovinu kako bi smanjili više odlazaka u trgovinu i upotrebu automobila. Na ovaj način doprinosite čišćem zraku, ali i znatnim uštedama na gorivu. Dodatni savjet: Kada pakujete svoje poklone, razmislite o korištenju recikliranog papira. Možete kreirati svoj vlastiti papir za pakiranje koristeći novinske članke ili isječke iz časopisa.


Uz ove praktične savjete za uštede tokom praznika kao što su energijski efikasni ukrasi, pametna kupovina i priprema jela, možete praznike slaviti bez brige. Ne samo da će vam ovi savjeti pomoći da uštedite novac, već će također biti od koristi i za okoliš.