Navigacija

5 ideja za uređenje interijera energijski efikasnijeg doma


Izbor uređenja interijera u vašem domu može imati pozitivan utjecaj na njegovu vrijednost, ali ima i mnoge prednosti koje će vam se isplatiti na duge staze. Poboljšanjem energijske efikasnosti u vašem domu možete uštedjeti novac, ali i smanjiti emisije gasova. Koraci do energijski efikasnijeg doma nekad mogu zahtijevati veća ulaganja, poput postavljanja izolacije ili modernizacije sistema za grijanje, ali s druge strane, pametnim odabirom pozicioniranja namještaja ili jednostavnom zamjenom običnih sijalica LED rasvjetom, također se može značajno uštedjeti. Donosimo vam 5 savjeta/ideja kako biste izbjegli skupe greške, pa čak i uštedjeli novac svaki mjesec.


Mislite na prirodno osvjetljenje

Maksimalno povećanje prirodnog svjetla će u vašem domu stvoriti mnogo ugodniji osjećaj boravka, a istovremeno smanjiti potrošnju energije. Jednostavan način za povećanje količine prirodnog svjetla u vašem prostoru jeste pametno pozicioniranje ogledala, idealno postavljenim nasuprot prozorima za pojačavanje prirodnog svjetla. Boja vaših zavjesa također znatno utiče na dopiranje sunčeve svjetlosti u prostorije u kojima boravite, pa tako ljeti odaberite svjetlije zavjese kako biste spriječili direktnu toplinu sunca, a zimi ih zamijenite za one tamnije, kako bi zadržale što je moguće više topline. Zavjese objesite što bliže prozoru kako biste povećali njihovu učinkovitost.


Ne zaboravite na cirkulaciju vazduha

Ukoliko vaš namještaj blokira otvore za ventilaciju, premjestite ga na drugo mjesto. Otvori za ventilaciju moraju biti izloženi odgovarajućoj cirkulaciji zraka u cijelom domu. Gust namještaj, poput police za knjige ili sofe s visokim naslonom, djeluje kao značajna toplinska barijera kada se postavi uz vanjske zidove ili grijne sisteme. Možda se čini očiglednim, ali ako stavite namještaj ispred radijatora, ono će onemogućiti toploti da se širi po sobi. To dovodi do toga da radijator radi više, odnosno koristi više energije kako bi zagrijao prostoriju i time povećava račune za struju.


Benefiti „zelenih“ ukrasa

Pored toga što vaš dom čine toplijim i estetski privlačnijim, ukrašavanje biljkama donosi beskrajan niz prednosti, od poboljšanja kvalitete zraka do poboljšanja raspoloženja. Postoji mnogo vrsta sobnih biljaka koje tome doprinose, poput bambusove palme, koja predstavlja prirodni ovlaživač zraka, engleskoga bršljana, koji ublažava simptome astme i alergije, te bostonske paprati, koja važi za jednog od najboljih pročišćivača zraka.


Promijenite rasvjetu u kući

Pored toplotne energije koja nam dolazi od Sunca ili energije za grijanje, u kući najviše koristimo električnu energiju kojom se većinu vremena rasipamo. Kako bi uštedili na rasvjeti koju koristite, savjetujemo vam da zamijenite sve sijalice sa onim štednim ili LED sijalicama. Iako one koštaju više, dugoročni rezultat je veća ušteda novca i duži vijek trajanja, jer takve vrste sijalica traju od 8 do 12 puta duže nego obične sijalice. Gotovo sva energija koju štedne i LED sijalice troše usmjerena je prema davanju svjetlosti, naspram običnih sijalica sa žarnom niti koje veliki dio energije pretvaraju u toplotu.


Energijski efikasni kućni aparati

Kućni aparati poput frižidera, zamrzivača, štednjaka i mašina za veš ili suđe, koji se često koriste, ujedno su i najveći potrošači struje. Pravi izbor velikih i malih kućnih aparata može imati značajan uticaj na energijsku efikasnost doma. U poređenju sa standardnim aparatima, kućni uređaji visokog energetskog razreda (sa oznakom A, A+, A++ i A+++) koriste od 10 do čak 50% manje energije. Uz to pomažu u smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte. Ako imate neke stare uređaje koje koristite duži niz godina, ovo je idealna prilika da ih zamijenite s novima, energijski efikasnijim, koji će Vam biti početni trošak, ali dugoročna investicija i ušteda.


Uz ove praktične savjete i manja ili veća ulaganja, možete ostvariti uštedu na duge staze i ujedno učiniti mnogo, ne samo za svoj kućni budžet, već i za zaštitu životne sredine. Pored manjeg računa za struju i vodu, dom će vam biti ugodniji za boravak, ali ćete i doprinijeti očuvanju energijskih resursa i čistijeg zraka. Poboljšanjem energijske efikasnosti unapređujemo udobnost svoga doma, ali i kvalitet života.