Navigacija

Beepster s učenicima osnovne škole „Skender Kulenović“ razgovarao o pametnijoj upotrebi energije


Da na mladima svijet ostaje, zna i superjunak Beepster koji je s ozbiljnim zadatkom posjetio osnovnu školu „Skender Kulenović“ u Zenici. Misija ovog superjunaka na planeti Zemlji je da kroz edukativno – zabavnu radionicu, učenicima osnovnih škola objasni da se sagorijevanjem fosilnih goriva dobiva energija, ali i da se oslobađa ugljen dioksid (CO2). On omogućava atmosferi da zadržava dio sunčevog zračenja i toplote, te tako sprječava hlađenje Zemlje. Međutim, velika potrošnja fosilnih goriva u svakodnevnom životu stvara preveliku količina ovog gasa. Zbog toga dolazi do globalnog zagrijavanja koje znatno utječe na klimatske promjene na Zemlji.


Kreativnim putem, kroz igru, Beepster je učenicima pokazao koliko su gradovi zagađeni, koliko je štetna povišena emisija ugljen dioksida, te im je pojasnio da postoji rješenje u vidu energetski učinkovitog ponašanja.


„Moramo pomoći našoj Planeti. Moramo spasiti rijeke, šume i sve druge zelene površine planete Zemlje!“ rekao je Beepster, te podijelio savjete za pametniju upotrebu energije, kako bi do ovog cilja došli zajednički.


„Ne ostavljajte vodu da teče dok perete zube ili se umivate. Ugasite svjetlo nakon što izađete iz prostorije, nemojte bespotrebno trošiti energiju. I ne zaboravite, elektronske uređaje moramo gasiti, a ne ostavljati ih na stand-by. Zasadite drvo, vozite bicikl i koristite štedne sijalice“, dodao je ovaj superjunak.


Veliku pažnju učenika privukao je Beepomat, uređaj koji im pokazuje energetski učinkovita  ponašanja. Učenicima je prikazan i animirani film o klimatskim promjenama na Zemlji i načinima pametne upotrebe energije.


U osnovnoj školi „Skender Kulenović“ u Zenici zahvaljujući projektu BEEP AF implementirane su mjere energetske učinkovitosti kao što su: termoizolacija fasadnih zidova; termoizolacija krova; zamjena postojeće stolarije i/ili bravarije; ugradnja dinamičkih termostatskih ventila; instalacija automatske regulacije sustava grijanja; djelomična zamjena rasvjetnih tijela; ugradnja opreme za mjerenje potrošnje energije; te ugradnja opreme za praćenje temperature i vlažnost.


Površina obuhvaćena projektom je 3.460,62 m2, a iznos investicije je bio 462.843,05 KM.
Superjunak Beepster je napustio osnovnu školu „Skender Kulenović“ u Zenici zadovoljan urađenim poslom, te se uputio ka sljedećoj destinaciji.