Navigacija

Vrtlarstvo kod kuće – čak i u stanu


Jedno od životnih zadovoljstava zasigurno jeste pojesti tek ubranu jagodu ili ubrati nekoliko svježih listova bosiljka za ručak i to iz vlastitog vrta. Malo šta se može usporediti slatkoćom ukusa kao proizvod iz vlastitog vrta. Ali mnogi danas ne žive u kućama niti imaju vrtove, već u zgradama, gdje često nemaju ni balkon. Ali, to ne znači da se moraju odreći vlastite domaće proizvodnje.


Ukoliko ste zaljubljenik u vrtlarstvo i uživate u uzgajanju svježeg bilja, povrća ili voća, Vaš životni prostor ne treba da Vas u tome sprečava. Čak i ako živite stanu, pored tipičnih sobnih biljaka, određene biljke, voće i povrće također mogu uspijevati. Kada uređujete prostorije u svom domu sobnim biljkama, ne dodajete samo zelenilo. Ovi živi organizmi komuniciraju s Vašim tijelom, umom i domom na načine koji poboljšavaju kvalitetu života.  U nastavku donosimo par savjeta za savršen vrt u Vašem stanu, te benefite biljaka unutar životnog prostora za Vas, ali i sredinu koja Vas okružuje.


Prva bitna stavka, kada krenete u stvaranje svoje oaze domaćih proizvoda, jeste da odlučite kakav će Vaš vrt biti; da li ćete uzgajati cvijeće koje će Vam donijeti samo estetski užitak ili želite imati i neke koristi, pa će se Vaš vrt pretvoriti u malu pijacu. Ukoliko ste se odlučili da Vaš vrt sadrži začine ili povrće, napišite imena biljaka na saksije – tako ćete uvijek znati gdje Vam se šta nalazi.


Stvari koje bi inače bacili pretvorite u moderni vrt koji će svima svidjeti. Ono što je praktično, kada je u pitanju vrtlarstvo u manjem životnom prostoru, jeste to što možete da se koristite svime što Vam padne na pamet – plastičnim bocama, limenkama, teglama… Plastične boce možete koristiti na razne načine: možete ih izrezati napola i napraviti saksiju, a možete saditi i u gornji dio boce koji ćete zatim staviti u donji i tako uštedjeti vrijeme na stalnom zalijevanju. Na ovaj način, reciklirate potencijalan otpad i doprinosite čistijoj, zdravijoj i „održivijoj” budućnosti za naše gradove i planetu.


Potom je nužno i da odaberete mjesto koje ima prozore i gdje dopire dosta sunčeve svjetlosti, jer mnoge biljka neće dugo živjeti bez svjetlosti. Dopiranje svjetlosti u Vaš dom će imati trostruki učinak: „hranit će“ Vaše biljke, a Vama će doprinijeti smanjenju računa za energiju, jer ćete osvijetliti ali i zagrijati svoj dom, što će, paralelno, doprinijeti i smanjenju računa za grijanje.


Smog nije jedina briga za kvalitet zraka u gradovima. Zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru jednako je rasprostranjeno i povećava rizik od mnogih zdravstvenih problema. Jedan od benefita vrta u životnom prostoru, pogotovo manjem poput stana, jeste i čistiji zrak. Kada dišete, Vaše tijelo uzima kisik i oslobađa ugljen-dioksid. Tokom fotosinteze, biljke apsorbiraju ugljen-dioksid i oslobađaju kisik. Ovaj suprotni obrazac čini biljke i ljude prirodnim partnerima. Biljke koje se preporučuju kao najbolji „čistači“ zraka su: patuljasta palma (Phoenix Roebelenii), zlatni puzavac (đavolji bršljan, lat. Epipremnum aureum), jedarce (Spatifilum), filadendron i pauk biljka (zeleni ljiljan, lat. Chlorophytum comosum).


Kao dio fotosintetskog i respiratornog procesa, biljke također oslobađaju otprilike 97% vode koju unose, što povećava vlažnost zraka u prostoriji. Smjestite nekoliko biljaka zajedno i na taj način ćete povećati vlažnost prostorije, što pomaže u sprečavanju respiratornih tegoba, poput  prehlade, upale grla i suhog kašlja. Vlažniji zrak u prostoriji također pomaže zaštiti drveta u Vašem domu, pogotovo ukoliko Vam je stolarija drvena, jer se suho drvo može skupiti i napuknuti i tako možete imati bespotrebne pukotine u prozorima ili vratima. Na ovaj način će Vaš dom biti energetski efikasniji, a zrak znatno kvalitetniji.


Zadnja stavka, ali i pitanje mnogih, jeste zasigurno – kada krenuti u ovu avanturu i posijati svoju prvu začinsku biljku ili cvijet? Najbolji period za sadnju je upravo sad! Kraj zime se već polako približava, a proljeće nazire i dani postaju duži i topliji. Zato, obiđite obližnju pijacu ili rasadnik, pronađite sadnice omiljenog voća, povrća ili cvijeta i uživajte u plodovima svoga rada.