Navigacija

Tehnologije koje su promijenile svijet


Tehnologija se u zadnjim desetljećima eksponencijalno razvijala. Proizvodi koje inovatori nisu mogli ni da zamisle do prije samo par desetina godina unazad, sada su naša svakodnevnica – i čini se da brzina kojom se tehnologija razvija postaje sve brža. Dok jedni tvrde da nam mnoge tehnološke inovacije poboljšavaju život, povezujući nas sa informacijama, zabavom i jedni drugima, drugi tvrde suprotno. Ipak, neminovno je da su razne tehnološke inovacije zauvijek promijenile naše živote i svijet oko nas. U nastavku Vam donosimo neke od utjecajnijih pomaka u svijetu tehnologije u proteklim desetljećima, te savjete kako možete biti energijski učinkoviti dok ih koristite.


Apple iPhone


Iako nije bio prvi pametan telefon na tržištu, kompanija Apple je predstavila revolucionarni iPhone 2007. godine. Društvene mreže, razmjene poruka i mobilni internet ne bi bili ni približno toliko moćni da nisu oslobođeni okova stolnog računara i optimizirani za iPhone i desetine njegovih konkurenata. Naoružan moćnim funkcijama i sposoban za pokretanje hiljada aplikacija, Apple je uklopio više funkcionalnosti u ovaj jedan uređaj nego što smo ikad prije svjedočili. Danas, više od trinaest godina nakon predstavljanja iPhone-a, skoro 4 milijarde ljudi širom svijeta koristi pametni telefon, što je skoro pola Zemljine populacije. Korištenjem silnih aplikacija tokom dana, mobiteli se jako brzo troše i potrebno ih je često puniti. Punjač, kada je bez mobitela uključen u struju, također troši energiju. Prema mnogim istraživanjima, punjač, ukoliko je uključen u struju bez da se mobitel puni, za godinu dana može potrošiti električne energije koliko je potrebno da bi se zagrijao jedan bojler. Zbog toga, sljedeći put kada napunite mobitel, isključite punjač iz struje nakon punjenja.


Video streaming


Prije više od dvadeset godina, novi format za pohranu medija zauzeo je svijet zabave. DVD-ovi su imali superiorniji kvalitet slike i zvuka u odnosu na VHS kasetu i zauzimali su manje prostora na našim policama. Videoteke za iznajmljivanje filmova zamijenile su VHS kasete za DVD-ove, a pojavile su se i usluge mrežnog iznajmljivanja poput Netflix-a, nudeći pogodnost slanja unajmljenih diskova direktno korisnicima. Tada je Netflix predstavio svoju uslugu streaminga, omogućavajući ljudima da gledaju filmove i TV emisije preko interneta. Potrošači su se zaljubili u pogodnost programiranja na zahtjev. Kako se pojavilo više streaming usluga, poput YouTube-a, potrošači su počeli otkazivati pretplate na kablovske i satelitske kanale i usluge iznajmljivanja stream-anja su porasle. Da li ste znali da, dok gledate omiljene serije ili filmove na nekim od streaming kanala, možete biti i energijski učinkoviti? Ukoliko imate zastore i roletne u sobi, razmaknite ih i koristite sunčevu svjetlost umjesto umjetne dok uživate u omiljenim scenama sa Vašim omiljenim glumcima/icama. Na ovaj način ćete, istovremeno, na dva načina doprinijeti smanjenju Vaših računa za energiju, jer ćete osvijetliti ali i zagrijati svoj dom, što će, paralelno, doprinijeti i smanjenju računa za grijanje.


Električni automobili


Električni automobili, čija je popularnost  zaživjela kada su u 19. vijeku prvi put izašli u javnost, su se u zadnjem desetljeću vratili sa znatno naprednom tehnologijom, koja je zaludila ljubitelje ljubimaca na 4 točka. Ono što ove automobile čini posebno privlačnim, pored estetike i motora, jeste to što pridonose čišćem zraku u gradovima, jer ne ispuštaju štetne tvari u okolinu, poput čestica (čađi), ugljikovodika, ugljik-monoksida, olova, i raznih dušikovih oksida. Koristi od čistog zraka su najčešće lokalne, zbog toga što su, ovisno o izvoru električne energije koja se koristi za punjenje akumulatora, emisije štetnih tvari u zrak pomaknute na mjesto proizvodnje električne energije. Električni su motori jednostavno učinkovitiji od motora s unutarnjim izgaranjem pa se više električne energije iz akumulatora upotrebljava za samu vožnju. Električna vozila troše manje energije, posebno u gradskoj vožnji. Čestice će i dalje biti prisutne zbog kočenja i trošenja guma, ali će ih u cijelosti biti manje nego pri upotrebi automobila na benzinski i dizelski pogon.


Videokonferencije


Kako je pandemija koronavirusa promijenila svijet u kojem živimo, prisiljavajući nas da izbjegavamo kontakt s drugima, popularnost videokonferencija je znatno porasla. Zajedno s izumom web kamera, besplatne internetske usluge poput Skype-a su popularizirale tehnologiju 2000. godine, vodeći videokonferencije u svim krajevima interneta. Korporativni svijet prihvatio je ovaj alat kao način smanjenja putovanja zaposlenih na sastanke, ali i kao marketinški alat. Kako su kompanije i škole primjenjivale politike o radu i učenju od kuće, aplikacije za videokonferencije rasle su sve popularnije kao način obavljanja posla i komunikacije s prijateljima i porodicom, posebno među ljudima koji nikada prije nisu koristili tu tehnologiju. Ukoliko koristite neki vid videokomunikacije sa radnim kolegama, prijateljima ili porodicom, nemojte zaboraviti da nakon korištenja svojih računara, isključite uređaj iz struje kako ne bi bespotrebno trošili električnu energiju.


Povezivanje uređaja


Ovakva vrsta tehnologije će se vremenom sve više usavršavati, ali i biti dostupnija u ekonomskom smislu. Posljednjih godina, mogućnost povezivanja više uređaja je sve veća. Već možete da povežete Vaš pametni telefon sa televizorom, automobilom, pa čak i frižiderom i pećnicom. Na ovaj način, ne samo da sebi olakšavamo svakodnevnicu, već i štedimo energiju. Npr., ovom inovacijom nije potrebno da bespotrebno otvaramo frižider i zapisujemo šta nam je sve potrebno za odlazak u kupovinu; sve što nam nedostaje, možemo vidjeti ulaskom u aplikaciju na mobitelu. Na ovaj način, štedite vrijeme i električnu energiju, pa samim time i smanjujete račune za struju.


LED revolucija


LED žarulje su u zadnjem desetljeću postale sve popularnije i gotovo su u potpunosti zamijenile halogene žarulje. Sve više kućanstava odlučuje koristiti ovaj relativno novi i bolji izvor umjetnog svijetla. Iako je prvi vidljivi LED spektar izumljen 1962. godine, tehnološki napreci su doveli do velikog pada cijena čime su LED žarulje i LED rasvjeta postali isplativo i jako dobro rješenje za osvjetljavanje prostora. Poznata je činjenica da štedne žarulje sadrže živu, dok LED ne sadrže štetne tvari. LED žarulje također znatno manje utječu na okoliš, u smislu onečišćenja, te se zbog toga mnogo bolje za korištenje ako se na umu ima čuvanje prirode i okoliša.


Neminovna je činjenica da će se tehnologija u narednim desetljećima i vjekovima sve brže i efikasnije razvijati, samo je pitanje u kom pravcu. Bez obzira koje nove gadgete ili usluge budemo imali na raspolaganju, ne zaboravite da pazite na potrošnju električne energije i da budete energijski efikasni u svojoj svakodnevnici.