Navigacija

Svjetski dan okoliša – Kako možemo dati svoj doprinos u zaštiti naše planete od štetnih utjecaja?


Često poželimo promijeniti svijet, okruženje u kojem živimo ili svoj dan, mjesec, godinu. Kada sagledamo sve oko sebe, vidimo nedostatke u okruženju i društvu koje bismo svi mi rado mijenjali na bolje. Pomaci koje pravimo, najčešće su daleko od onih zamišljenih ciljeva. Ipak, bitno je da se pokrenemo i damo svoj doprinos da bismo se mi osjećali bolje. Ako vrijedno radimo na tome svaki dan, bit ćemo puno bliže ciljevima koje smo zacrtali. Zato, danas Vas podsjećamo da zajedno s nama obilježite Svjetski dan zaštite okoliša.


Ovaj dan se svake godine obilježava 5. juna u više od 140 zemalja u svijetu, a za cilj ima da ukaže na važnost svih nas u lancu zaštite okoline u kojoj živimo. Ne, nemojte da budete skeptični i pitate se kako baš Vi možete pomoći? Možete, veoma lako, samo je bitno početi.


U gradskim područjima, zagađenje zraka je najveći ekološki rizik za zdravlje i životnu sredinu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, devet od deset ljudi na zemlji udiše zagađeni zrak. Kako Vi možete doprinijeti smanjenu polucije zraka?


Krenimo od zime koja je iza nas. Da li ste znali da način na koji se grijemo doprinosi zagađenju zraka? Određeni načini grijanja su štetniji od drugih, pa su tako npr. plinsko grijanje, prirodno drvo ili pelet puno bolja opcija od uglja i drugih energenata koji imaju visoku emisiju štetnih materija. Ako instalirate peć za pelet ili neki drugi vid zagrijavanja vašeg stana ili kuće, koji će koristiti kvalitetnije energente, učinit ćete sebi uslugu. Za narednu grijnu sezonu ćete biti spremni, a sačuvat ćete svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana.


Nastavimo malim koracima. Dani su nam sve sunčaniji i topliji dani, pa se već danas odlučite da na posao odete biciklom. Neka Vam to bude praksa nekoliko dana sedmično, a pozovite i kolege i prijatelje da vam se pridruže. Zašto da ne? Zamislite samo koliko ćete umanjiti zagađenje i smaniiti emisiju izduvnih gasova motornih vozila. Vi ćete bez automobila preživjeti, učinit ćete dobro za sebe, svoje zdravlje, ali i ozon. Ako se ipak ne možete zamisliti da hodate ili vozite bicikl, odlična alternativa je javni prevoz. Smanjite korištenje privatnih automobila i koristite sredstva gradskog prevoza koja manje zagađuju okoliš. U danima kada je nužno da vozite automobil, start-stop sistem je super opcija. Dok čekate zeleno svjetlo na semaforu, ugasite motor. Sitnice prave razliku.


Ljeto je i vrijeme novih odluka. Iskoristite ih da osvježite i renovirate vaš dom. Kupite novi namještaj, ali neka on bude od prirodnih materijala. Na taj način dajte svoj doprinos zaštiti sredine u kojoj živite. Topliji dani idealni su za renoviranje i promjene u vašem domu. Osim Vašeg stila i osjećaja za estetiku, dizajna koji želite, obratite pažnju da odaberete ekološki prihvatljive i neotrovne boje i materijale.


Još jedan mali savjet za Vaš novi dom. Uštedite električnu energiju i budite odgovorni. Kada ne koristite kućanske aparate ili svjetla, jednostavno ih ugasite. Čemu trošiti novac i energiju koja odlazi u nepovrat? Ritauli koji će doprinijeti efikasnom korištenju energije, a neće Vam ništa otežati. Naprotiv, osjećat ćete se korisno.


Na puno toga, poput globalnog zatopljenja, ne možemo mnogo utjecati, ali svakako da primjenom nekih od ovih, na prvu ne toliko važnih, odluka možemo uljepšati okruženje i biti bar malo više savjesni, prema sebi i drugima. Jer možemo, jer želimo.