Navigacija

Svečano otvorena obnovljena Osnovna škola „Antuna Branka Šimića“ u Mostaru

Na objektu mostarske Osnovne škole „Antuna Branka Šimića“, u proteklom periodu izvođeni su građevinski radovi na zamjeni stolarije i bravarije, unapređenju sistema grijanja, te termoizolaciji vanjskih zidova, stropa, ovojnice krova i tavanice. Svi ovi radovi predstavljaju mjere energijske efikasnosti, implementirane s ciljem ostvarivanja energijskih i ekonomskih ušteda, poboljšanja komfora, te smanjenja emisija CO2.

 

Povodom završetka radova na utopljavanju i obnovi školskog objekta, upriličena je i svečanost, kojoj su prisustvovali predstavnici vlasti, te učenici i nastavnici škole.

 

U projekat utopljavanja Osnovne škole „Antuna Branka Šimića“ u Mostaru, uloženo je skoro 900.000 KM, a procijenjene uštede na troškovima za energiju iznose skoro 100.000 KM godišnje.

 

Radovi na ovom objektu realizovani su u sklopu Projekta za energetsku efikasnost (BEEP), koji, uz kreditna sredstva Svjetske banke, implementuje ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH. U okviru ovog projekta je do sada obnovljeno 37 objekata iz javnog sektora, od čega su 24 obrazovne i 8 zdravstvenih institucija, te 5 drugih javnih objekata. U implementaciju energijski efikasnih mjera, sveukupno je investirano preko 18 miliona KM, dok se uštede procjenjuju na preko 2 miliona KM godišnje, a emisija CO2 je smanjena za skoro 5.000 tona godišnje.