Navigacija

Superjunak Beepster uči osnovce o važnosti energijske efikasnosti

Vodeći se poznatom poslovicom koja kaže da „Na mladima svijet ostaje“, superjunak Beepster je, s ciljem edukacije najmlađih o važnosti energijske efikasnosti, krenuo na turneju po bosanskohercegovačkim osnovnim školama. Prva radionica održana je u OŠ Husein ef. Đozo u Goraždu, tokom koje je Beepster najmlađe podučavao o tome kako da postanu heroji i spase planetu Zemlju.

 

Cilj ovog superjunaka je da, kroz edukativno-zabavnu radionicu, najmlađe generacije poduči o važnosti pametnog korištenja energije. Upravo iz tog razloga Beepster s učenicima razgovara o cijelom procesu nastanka globalnog zagrijavanja, kao i njegovim posljedicama po našu planetu.

 

„Mi moramo spasiti rijeke, šume i sve druge zelene površine planete Zemlje!“ rekao je Beepster, te podijelio savjete za pametniju upotrebu energije, kako bi do ovog cilja došli zajednički. „Ne ostavljajte vodu da teče dok perete zube ili se umivate. Ugasite svjetlo nakon što izađete iz prostorije, nemojte bespotrebno trošiti energiju. I ne zaboravite, elektronske uređaje moramo gasiti, a ne ostavljati ih na stand-by.“

 

Proces spajanja učenja i zabave u korisnu cjelinu, te prenošenja znanja o značaju energijske efikasnosti za budućnost planete Zemlje dodatno je obogatilo i korištenje novih tehnologija, koje u životima ovih generacija zauzima posebno mjesto. Tako je superjunak Beepster školarcima predstavio i Beepomat, interaktivni edukativni uređaj uz čiju pomoć im je pokazao kako energijski efikasno ponašanje može spasiti svijet. Istovremeno, Beepster je koristio i druga zanimljiva pomagala, pa je tako korištenjem posebne kamere demonstrirao i izgled uređaja kada koristi energiju, u usporedbi sa onim koji je ugašen.

 

Ovakav pristup imao je ključnu ulogu u prikupljanju pažnje učenika i pravljenju ugodne atmosfere, pritom demonstrirajući važnost edukacije najmlađih za budućnost naše Planete.