Navigacija

Predstavnici Svjetske banke zadovoljni implementacijom Projekta BEEP

 

U okviru radova završenih u julu prošle godine, u implementaciju energijski efikasnih mjera na objektu OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru, investirano je više od milion KM.

 

Upravo je objekat ove obrazovne institucije jedan od onih koje je ove sedmice posjetila delegacija Svjetske banke, predvođena regionalnom direktoricom za strategiju i operaciju za Evropu i Centralnu Aziju, Mariam Sherman.

 

U sklopu višednevne posjete, delegacija je, zajedno s predstavnicima Projekta i kantonalne vlasti posjetila objekte u nekolicini gradova Federacije Bosne i Hercegovine, na kojima su izvođeni radovi u okviru Projekta BEEP.

 

Ovom prilikom su detaljno analizirali do sada implementirane mjere, slušali iskustva krajnjih korisnika, te u konačnici izrazili svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima.

 

Kroz aktivnosti Projekta za energetsku efikasnost u BiH (BEEP), samo na objektu OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, implementirano je nekoliko mjera energijske efikasnosti, poput termoizolacije fasade, ravnog krova, zamjene dijela postojećih fasadnih otvora novim PVC otvorima, ugradnje novog kotla na bio masu, i izgradnje skladišta za pelet. U konačnici, smanjena je potrošnja energije, što rezultira ekonomskim uštedama, ali i smanjenjem emisija CO2.

 

Za svih 513 korisnika ovog, ali i svih drugih objekata koji su bili dio Projekta, to znači i poboljšanje komfora, što je izrazito značajno ako se u obzir uzme veliki broj korisnika ovih institucija.