Navigacija

Mjesečni izazov: Smanjimo korištenje papira!


Možete li zamisliti jedan svoj poslovni dan bez papira na radnoj površini? Zvuči teško, zar ne? Našu ovisnost o papiru najčešće opravdavamo činjenicom da je jeftin, ali i obnovljiv, stoga ne iznenađuje činjenica da se većina ljudi pretjerano ne trudi smanjiti njegovu svakodnevnu potrošnju. No, za proizvodnju papira koristi se ogromna količina prirodnih resursa i energije. Prvo se drveće sječe na sitne komade, potom mu se dodaje voda i toplota, a ponekad i hemikalije za razdvajanje vlakana. Vlakna se onda raspršuju na ogromnu površinu kako bi se spojila u određenom obliku, potom iz njih iscijedila voda, te u konačnici vršilo tkanje u željenu formu.

Imajući u vidu kompleksnost ovog procesa, ne iznenađuje činjenica da je njegova proizvodnja četvrti najveći emiter stakleničkih gasova u proizvodnom sektoru. Stoga je naš ovomjesečni izazov upravo smanjenje korištenja papira u svakodnevnici, a u nastavku Vam donosimo 5 savjeta koji će Vam pomoći da ovaj izazov sprovedete u stvarnost.


Koristite elektronske dokumente

Umjesto zapisivanja na papir, koristite Vaše pametne uređaje: mobitel, laptop ili tablet. Svaki od njih ima mnoštvo aplikacija koje će Vam omogućiti pisanje bilješki, pritom omogućujući optimizaciju organizacije. Umjesto slanja dokumenata poštom, pošaljite ih u elektronskoj verziji putem e-maila, a knjige, novine i magazine zamijenite njihovim elektronskim verzijama.

Dodajte tablu za pisanje u svoju kancelariju

Pisanje bilješki kao i zadataka koje tek trebamo realizovati neki su od najčešćih razloga svakodnevnog korištenja papira i olovke. Idealna zamjena za papir je tabla za pisanje, na koju ćete uvijek moći zabilježiti sve ono što Vam je važno, a istovremeno će biti jako korisna za svaki naredni brainstroming.


Papirne salvete zamijenite platnenim

Ukoliko obratite pažnju, sigurno ćete primjetiti koliko papirnih salveta ili maramica koristite svakodnevno. Stoga ih zamijenite platnenim, i tako smanjite količinu potrošenog papira. Pritom, šarene platnene salvete će zasigurno uljepšati Vašu svakodnevnu trpezu, čineći svaki obrok zanimljivijim i atraktivnijim.

Iskoristite drugu stranu papira

Korištenje samo jedne strane papira navika je koje se nesvjesno pridržava većina ljudi. Drugu stranu možete koristiti za bilješke ili nacrte, kao i to-do liste. Prilikom printanja dokumenata, ukoliko je to moguće, koristite print na obje strane, jer ćete tako značajno smanjiti količinu potrošenog papira.

Online plaćanje računa

Online plaćanje će, pored smanjenja potrošnje papira, biti i dodatno olakšanje, jer više neće biti potrebe za gubljenjem vremena čekanjem u redu. Većina banaka nudi opciju slanja online izvoda sa računa, stoga korištenjem online izvještaja možete dodatno smanjiti potrošnju papira.