Navigacija

Mjesečni izazov: Pametno korištenje električne energije


Svakog marta se, diljem svijeta, obilježava Dan energijske efikasnosti, u čast prvog sastanka svjetskih stručnjaka s fokusom na ovu temu, održanog 1998. godine u Austriji. Ovaj dan idealna je prilika za podsjećanje na važnost pametnog korištenja energije, stoga se u fokusu našeg ovomjesečnog izazova nalazi energijski efikasno korištenje elektronskih uređaja. U nastavku Vam donosimo nekoliko jednostavnih savjeta koji će Vam pomoći da ovaj izazov sprovedete u stvarnost.


Isključite energijske „vampire“


„Vampiri“ su elektronski uređaji koji troše energiju čak i kada se ne koriste, jer zapravo nisu isključeni, već koriste stand-by opciju rada. Većina kućanskih aparata se automatski prebacuje u ovo stanje pripravnosti, jer im to omogućava brzo paljenje. Ova suptilna upotreba energije primjetno utječe na ukupnu količinu potrošene energije u Vašem domaćinstvu, stoga ne zaboravite sve svoje uređaje isključiti kada se ne koriste.


Pametno koristite toplu vodu


Kupanje, tuširanje, pranje veša i suđa neki su od najčešćih razloga upotrebe tople vode u domaćinstvu. Kraće tuširanje, korištenje mašine za suđe umjesto ručnog pranja posuđa, te pranje veša na nižim temperaturama samo su neki od načina pametnijeg korištenja vode, koji će zasigurno rezultirati i smanjenjem Vaših računa.


Razmislite o korištenju uređaja (gadget) koji štede električnu energiju


Postoje uređaji koji vam mogu pomoći u kontroli potrošnje energije, posebno one vampirske, u Vašem domu. Primjera radi, neki punjači Vam omogućuju istovremeno punjenje više uređaja, dok se pritom automatski isključuju kada su uređaji potpuno napunjeni, time onemogućavajući vampirsku potrošnju energije. Još jedan ovakav uređaj jeste tzv. pametni termostat, koji će Vam pomoći pri kontroli sistema grijanja, osiguravajući da se Vaš životni prostor ne zagrijava više nego što je to potrebno.


Koristite štedne sijalice


Ova energijski efikasna mjera jedna je od onih koje se najčešće spominju. Znate li zašto? Jer se, u usporedbi sa običnim sijalicama, štedne sijalice slabije zagrijavaju, što automatski znači i da troše manje električne energije. Najčešći razlog predomišljanja oko prelaska na LED rasvjetu jeste temperatura boja koje emituju sijalice. Stoga je važno napomenuti da postoji nekoliko vrsta temperatura boja štednih sijalica, kao što su toplo bijela, prirodno bijela i hladno bijela boja.