Navigacija

Kako smanjiti svoj ugljični otisak?

Ako se pitate šta je ugljični otisak i zašto je to tako važno, nastavite čitati. Za Vas smo istražili kako na najbolji način smanjiti emisiju ugljika. Svako od nas može dati svoj doprinos i smanjiti sopstveni ugljični otisak. Tako ćete uštediti novac i vrijeme, izbjeći promet, smanjiti zagađenje, poboljšati kvalitetu zraka i uživati u zdravijem i aktivnijem načinu života. Za početak naučimo da je ugljični otisak ukupna količina emisije stakleničkih plinova koja proizlazi iz proizvodnje, upotrebe i kraja životnog vijeka proizvoda ili usluge. Obično većina ugljikovog otiska pojedinca dolazi iz prevoza, stanovanja i hrane.


Možete smanjiti svoj ugljični otisak i pomoći okolišu na mnogo različitih načina. Bilo kod kuće, na poslu, u školi ili dok putujete, male promjene prave razliku. Stručnjaci AF BEEP projekta (Dodatno finansiranje za Projekat energetske efikasnosti za BiH) Vam savjetuju najučinkovitije načine za to.


Koji prevoz koristite?


Krenimo od prevoza. Budimo realni, vjerovatno ćete i dalje trebati koristiti automobil, ali kad to činite, evo nekoliko savjeta kako vaše putovanje učiniti klimatski prihvatljivijim.


Polako koristite benzin i kočnice – učinkovita vožnja može pomoći u smanjenju emisija. Redovno servisirajte svoj automobil kako bi bio učinkovitiji. Provjerite gume jer ako se gume pravilno pumpaju, mogu se smanjiti emisije. Na dužim vožnjama koristite tempomat – u većini slučajeva to može pomoći u uštedi goriva. Upotrijebite alternativni prevoz (autobus, voz ili bicikl) da biste bar jedan dan u sedmici stigli na posao. Uživajte u prilici da nadoknadite čitanje umjesto da iskušavate strpljenje u prometu!


Šta jedete i pijete?


Prestanite kupovati vodu u plastici. Nabavite bocu za vodu za višekratnu upotrebu i neka je uvijek uz Vas. Uštedjet ćete novac i sačuvati okoliš! Jedite više voća i povrća, a manje mesa. Meso i mliječni proizvodi – odgovorni su za 14,5 posto globalnih emisija stakleničkih plinova koje stvara čovjek. Svaki dan kada se odreknete mesa i mliječnih proizvoda, možete smanjiti svoj ugljični otisak za 8 kilograma – to je 2.920 kilograma godišnje. Možete započeti pridruživanjem tzv. „bezmesnim ponedjeljcima“.


Odaberite organsku i lokalnu hranu koja je u sezoni, a gubitak hrane smanjite planiranjem obroka prije vremena, zamrzavanjem viška i ponovnom upotrebom ostataka.


Šta nosite?


Ne kupujte brzu modu. Trendi, jeftini predmeti koji izađu iz mode brzo se bacaju na odlagališta otpada kad proizvode metan dok se raspadaju. Umjesto toga, kupite kvalitetnu odjeću koja će potrajati. Još bolje, kupujte vintage ili recikliranu odjeću.


Odjeću perite u hladnoj vodi. Enzimi u deterdžentu s hladnom vodom dizajnirani su za bolje čišćenje u hladnoj vodi. Pranje dva veša sedmično u hladnoj vodi umjesto u toploj vodi može uštedjeti do 500 kilograma ugljičnog dioksida svake godine.


Gdje živite?


Napravite energetski pregled svog doma. To će pokazati kako trošite energiju i pomoći u identificiranju načina za energetsku učinkovitost.


Zamijenite obične LED sijalicama. Iako LED diode koštaju više, one troše četvrtinu energije i traju do 25 puta duže.  Isključite svjetla kad napustite sobu i isključite svoje elektronske uređaje kad se ne koriste. Svaka se mala radnja računa!


Ugradnjom tuša s malim protokom za smanjenje potrošnje tople vode može se uštedjeti 350 kilograma CO2. Pomaže i kraće tuširanje.


Jednostavne akcije doista se zbrajaju kad se svi pridruže! Odluka za akciju znači da se želite pobrinuti za mjesto koje nazivate domom, čineći Vaš grad zelenijim i zdravijim za živjeti. Ako napravite svoj dio, već ste učinili dovoljno!