Navigacija

Kako ljeti uštediti na računima za struju?

 

Duži dani, sunčano vrijeme, druženje s društvom, ljetovanje, plaža, sunce, more… Sve su to razlozi zašto volimo ljeto i željno ga očekujemo tokom cijele godine. No, sada kad je konačno stiglo, sa sobom je donijelo i neizbježnu potrebu za rashlađivanjem, koju osjetimo i po povećanim troškovima. Zato vam donosimo 5 jednostavnih i efikasnih savjeta, koji će vam olakšati borbu protiv visokih računa.

 

  1. Roštiljajte!

Vrućim ljetnim danima kuhanje može biti nepodnošljivo. Kućanski aparati, poput frižidera ili šporeta, generiraju dodatnu toplotu, te mogu povećati sobnu temperaturu za čak 10 stepeni. Temperaturu kuhinje, ali i troškove električne energije, možete smanjiti korištenjem mikrovalne pećnice ili roštiljanjem. Korištenje mikrovalne će značajno smanjiti potrošnju energije, istovremeno proizvodeći manje toplote, a roštiljanje će vam pritom omogućiti i uživanje u ljetnim danima i ugodnom društvu.

 

  1. Koristite hladnu ili mlaku vodu za pranje veša

Izbjegavajte korištenje tople vode kad god je to moguće. 90% energije koju koristi mašina za pranje veša potrebno je za zagrijavanje vode, stoga će pranje hladnom vodom omogućiti značajnu uštedu.

 

Istovremeno, s obzirom da se potrošnja vode ljeti obično povećava zbog brige o biljkama u vrtu, jedan od načina zadržavanja istog nivoa potrošnje vode jeste zalijevanje cvijeća ili trave rano ujutro ili predvečer, čime se smanjuje isparavanje vode na ljetnim vrućinama.

 

  1. Iskoristite toplo vrijeme

Ljeto sa sobom donosi toplije vrijeme i brojne benefite, a na nama je da ih iskoristimo za smanjenje potrošnje energije i računa za struju. Stoga, sušite čist veš na zraku, umjesto u sušilici. Isti princip vrijedi i za suđe; koristite hladnu vodu za pranje i pričekajte da se suđe osuši samo, umjesto korištenja programa za sušenje. Korištenjem sunčeve svjetlosti ćete također smanjiti količinu potrošene električne energije, a provjetravanjem prostorija u večernjim satima ćete svoj stambeni prostor rashladiti bez korištenja klima uređaja.

 

  1. Obratite pažnju na elektronske uređaje

Uređaje koji generiraju toplotu, poput lampi ili televizora, nemojte postavljati u blizini termostata. Kreiranjem dodatne toplote, ovi uređaji mogu „prevariti“ termostat predstavljajući sobu toplijom nego što jeste i time postati razlog povećanog rada klima uređaja, što će rezultirati i većom potrošnje energije. Istovremeno, ove uređaje je potrebno gasiti ukoliko se ne koriste, kako ne bi generirali nepotrebnu dodatnu toplotu.

Također, važno je napomenuti i da svi uređaji u stanju pripravnosti i dalje troše električnu energiju, koja može iznositi i do 10 posto prosječne godišnje potrošnje, stoga je njihovo isključivanje od iznimnog značaja.

 

  1. Koristite LED rasvjetu

Zavjese ili roletne će blokirati sunčevu energiju i time smanjiti zagrijavanje prostorije. No, istovremeno će izazvati potrebu za većom količinom umjetne svjetlosti. Stoga, pazite koje sijalice koristite, jer one sa žarnom niti 90% energije koju koriste pretvaraju u toplotnu. S druge strane, LED sijalice koriste 75% manje energije i traju 50 puta duže od tradicionalnih, ostvarujući tako uštede na računima za struju i troškovima zamjene.