Navigacija

Kako biti energijski efikasan na radnom mjestu?

Balansiranje troškova je svakodnevni izazov za svako kućanstvo, ali i kompaniju. Smanjenje troškova posebno je značajno upravo u poslovnom okruženju, jer omogućava ulaganje u daljnji razvoj i rast kompanija. Stoga Vam donosimo nekoliko jednostavnih savjeta iz polja energijske efikasnosti, čijom implementacijom ćete smanjiti potrošnju energije i time smanjiti svoje račune, pritom doprinoseći zaštiti okoliša.

 

  1. Koristite reciklirane materijale

 

Kancelarija u kojoj nema niti jednog papira je, u većini slučajeva, nezamisliva. No, u svakoj kompaniji je moguće smanjiti njegovu bespotrebnu potrošnju. Stoga, prije odabira opcije „print“, razmislite da li vam je zaista potrebna fizička kopija tog dokumenta. Korištenje digitalnih verzija će značajno smanjiti količinu iskorištenog papira, a samim time i broj posječenih stabala. Korištenje recikliranog umjesto običnog papira i reciklaža nakon upotrebe će, pritom, dodatno smanjiti štetni uticaj proizvodnje ovog materijala.

 

  1. Prilagodite temperaturu prostorija

 

Hlađenje i grijanje čine veliki dio troškova za električnu energiju, stoga će vam prilagođavanje temperature prostorije pomoći u ostvarivanju značajnih ušteda. Ukoliko tokom ljetnih dana povećate temperaturu za nekoliko stepeni, temperatura u kancelariji će i dalje biti ugodna, a račun za struju primjetno manji. Isto vrijedi i za zimske dane kada temperaturu grijanja možete smanjiti za stepen ili dva bez primjetnih promjena u ugodnosti prostorije, a uz pozitivne promjene na računima.

 

  1. Obratite pažnju na elektronske uređaje

 

Električni uređaji, kao što su kompjuteri, faks mašine i printeri, imaju veliki udio u ukupnoj potrošnji energije svake kompanije. Imajući u vidu činjenicu da i uređaji u stand by načinu rada troše energiju, važno je isključiti sve one uređaje koji se ne koriste svakodnevno. U slučaju da planirate kupovinu novih, pobrinite se da oni budu energijski efikasni, jer ćete tako uštediti značajne količine energije. Također, ne zaboravite jedan od najstarijih i najpoznatijih savjeta: ugasite svjetlo kada se ne koristi!

 

  1. Koristite obnovljive izvore energije

 

Ukoliko vam priroda vašeg posla to dozvoljava, razmislite o zamjeni izvora energije vaše kancelarije. Kompanije kao što su Apple, Microsoft i Intel se u potpunosti snabdijevaju energijom dobivenom iz obnovljivih izvora, što je istovremeno uticalo i na njihovu reputaciju odgovornih i naprednih korporacija. Ukoliko ovakav vid opskrbe energijom ipak nije funkcionalna opcija za vašu kompaniju, a vi i dalje želite dokazati svoju predanost okolišu, razmislite o korištenju ovih izvora energija kao dopunskih za već postojeći sistem. Naprimjer, to možete postići korištenjem tzv. zelenih tehnologija, kao što su solarne ploče.

 

  1. Postavite ciljeve održivosti

 

Jedan od najefikasnijih načina za postizanje energijski efikasnog poslovnog okruženja jeste postavljanje konkretnih ciljeva održivosti. Pritom, kreiranje strategije u saradnji sa zaposlenicima će cijeli tim dodatno motivirati da u što bržem roku dostignu postavljene ciljeve. Dakako, upravo iz motivacijskih razloga, važno je početi s onim manjim i lakše ostvarivim ciljevima, te onda postepeno napredovati ka onim kompleksnijim.