Navigacija

Jednostavni načini kako sačuvati energiju dok radite od kuće


Raditi od kuće postalo je novo normalno i mnogi su uredski office zamijenili onim kućnim. Više vremena kod kuće podrazumijeva i veću potrošnju energije. Ipak, to ne mora biti slučaj, a evo i zašto.


Stručnjaci AF BEEP projekta (Dodatno finansiranje za Projekat energetske efikasnosti za BiH) Vam donose čak 7 savjeta kako kućni ured učiniti energetski učinkovitijim na vrlo jednostavan način.

  • Kada se telefon ili drugi električni uređaj napune, isključite ga iz utičnice. Mnogi punjači koriste energiju čak i kad nisu povezani s uređajem.
  • Isključite svjetlo kada napuštate prostoriju. Ako soba u kojoj radite ima dovoljno sunčeve svjetlosti, otvorite roletne i isključite sve lampe i svjetla dok radite.
  • Ako već nemate instalirane prečišćivače zraka, krajnje je vrijeme da ih nabavite. Ne zaboravite redovno mijenjati filtere, jer čisti filteri troše manje energije i smanjuju opterećenje Vašeg sistema.
  • Kada Vaš sistem grijanja ili hlađenja radi, zatvorite prozore. Na ovaj način će hlađenje/grijanje biti mnogo učinkovitije, a samim time nećete bespotrebno trošiti električnu energiju.
  • Ako imate starije sijalice, pređite na LED diode koje troše puno manje energije.
  • Korištenjem sleep mode opcije na Vašim računarima ili dodatnim uređajima, upravljanje napajanjem može uštedjeti i do 100 KM godišnje. Ako računar nećete koristiti duže od dva sata, AF BEEP eksperti preporučuju da ga isključite.
  • Kupite kancelarijsku opremu s certifikatom ENERGY STAR®, poput računara, monitora i printera. Oni troše manje energije za obavljanje redovnih zadataka, a kada se ne koriste, automatski ulaze u način rada s malom potrošnjom.

Pokušajte da implementirate u Vašu rutinu što više ovih jednostavnih niskotarifnih i besplatnih savjeta za smanjenje upotrebe električne energije kod kuće. Dodatni savjet, koji bi Vam mogao koristiti, jeste da ako imate pametno brojilo kod kuće, prijavite se na neku od dostupnih besplatnih aplikacija preko kojih možete pratiti kako i kada koristite energiju, kako biste mogli izvršiti prilagodbe.


Mnoge svjetske kompanije već su trajno prešle na rad od kuće, a neke od njih svojim uposlenicima nude obje opcije. Ako ste i Vi među pristalicama home office-a, ovi savjeti će Vam biti od velike koristi.