Navigacija

Izazov mjeseca: Poboljšajte energijsku efikasnost Vašeg doma


U vrijeme širenja pandemije COVID-19, svakodnevno se šalju poruke o važnosti ostajanja kod kuće. Stručnjaci ističu da je odgovorno ponašanje svakog pojedinca ključno kako bi BiH, ali i ostatak svijeta, dobili ovu bitku. Ukoliko ste i Vi svoju svakodnevnicu prilagodili preporukama o ostajanju u kući, ovomjesečni izazov je krojen baš po Vašoj mjeri, jer donosimo nekoliko jednostavnih savjeta uz pomoć kojih ćete poboljšati energijsku efikasnost Vašeg doma, i time doprinijeti smanjenju Vašeg računa za energiju.


Preispitajte svoje navike


Da biste smanjili potrošnju energije u Vašem domu, nije nužno da se podvrgnete renoviranju životnog prostora ili da zamijenite sve uređaje. Uštedu energije možete postići i jednostavnim promjenama u ponašanju. Primjera radi, da li isključujete svjetlo kada izlazite iz prostorije? Gasite li uređaje koje ne koristite? Da li uvijek zatvorite slavinu kada perete zube ili suđe? Ove često zanemarene navike mogu Vam značajno pomoći u smanjenju potrošnje energije u Vašem domu.


Sušite veš vani


Službenim dolaskom proljeća stiglo nam je i toplije vrijeme, stoga više nemate isprike za korištenje mašine za sušenje veša. Umjesto toga, prepustite prirodi da odradi taj posao i tako smanjite potrošnju električne energije u Vašem domu.


Iskoristite sunčevu svjetlosti


Ljetno računanje vremena produžilo nam je dan za cijeli jedan sat, što zasigurno treba iskoristiti. Ukoliko imate zastore i roletne, razmaknite ih i koristite sunčevu svjetlost umjesto umjetne. Na ovaj način ćete, istovremeno, na dva načina doprinijeti smanjenju računa za energiju, jer ćete osvijetliti ali i zagrijati svoj dom, što će, paralelno, doprinijeti i smanjenju računa za grijanje.


Prilagodite temperaturu na termostatu


Još jedan benefit toplijeg vremena jeste i topliji životni prostor. Upravo je iz tog razloga važno prilagoditi temperaturu termostata Vašeg doma, kako bi se spriječila bespotrebna potrošnja energije.


Koristite hladnu vodu


Grijanje vode jedan je od glavnih razloga svakodnevne potrošnje energije. Stoga, ukoliko to nije neophodno, prilikom uključivanja mašine za veš i posuđe opredijelite se za hladnu vodu. To će, zasigurno, doprinijeti smanjenju Vašeg računa za energiju.