Navigacija

Energijska efikasnost u vrijeme pandemije COVID-19


Atmosferska koncentracija karbon dioksida povećava se od kada su počeli zapisi nivoa ovog gasa u atmosferi, 1958. godine, a među prvima je to dokazalo istraživanje Charlesa Keelinga. Od tada, naučnici su pratili i upozoravali na opasnost koja prijeti našoj Planeti. No, danas, na brojnim mjestima u svijetu, analizirajući podatke, oni bilježe nešto drugo: smanjenje atmosferskih koncentracija karbon dioksida, nastalo kao rezultat globalnog ekonomskog usporavanja, uzrokovanog pandemijom COVID-19. Kada se u obzir uzme činjenica da krivulja koja pokazuje stepen koncentracije ovog gasa u atmosferi nikad ranije nije pokazivala nagle promjene, jasan je značaj prvog prikazivanja ekonomske krize u ovoj oblasti.


Blokade rada prouzrokovane pandemijom razlog su zbog kojeg oko 3 milijarde ljudi živi pod ograničenjima. Aviokompanije su prizemljile svoje avione, automobili se manje koriste, a fabrike smanjuju ili u potpunosti gase svoju proizvodnju. Sve ovo globalni je ekološki eksperiment, koji drugačije ne bi bilo moguće provesti. Neki od njegovih kratkoročnih rezultata su već osjetni; kanalima u Veneciji teče bistrija voda, u centru Londona se čuje pjesma ptica jer se buka u prometu značajno smanjila, a drastično smanjenje zagađenja zraka učinilo je plavo nebo iznad Delhija ponovno vidljivim. Planeta Zemlja je, kažu stručnjaci,  predahnula, no upozoravaju da je prerano za slavlje, jer je ključno ono što nas očekuje nakon što se prisilno mirovanje završi.


Kratkoročna predviđanja je nešto jednostavnije napraviti – preseljenjem kancelarija u toplinu doma, smanjenjem putovanja, zatvaranjem restorana i barova, te otkazivanjem sportskih događaja smanjila se potrošnja energije. S druge strane, Vlade su u procesu kreiranja paketa za oporavak, koji će oblikovati društva i ekonomije u bliskoj, ali i daljnjoj budućnosti. Upravo je iz tog razloga važno da ovi planovi budu usklađeni sa srednjoročnim i dugoročnim prioritetima i ciljevima definiranim međunarodnim sporazumima. Ovi sporazumi mogu služiti kao kompas za ostanak na putu koji će osigurati usklađivanje privrede sa klimatskim ciljevima.


Paralelno, paketi za oporavak mogu ubrzati i prelazak na održive privrede, koje neće štetiti Planeti. Činjenjem energijske tranzicije dijelom fokusa procesa oporavka, Vlade mogu postići dodatni korak prema zdravoj, prosperitetnoj i održivoj budućnosti, te biti primjer primjene efikasnog djelovanja svim pojedincima.