Navigacija

BiH bogatija za 92 energijska menadžera

 

Projekat energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu (BEEP), koji uz kreditna zaduženja Svjetske banke implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja, za cilj ima uštedu energije, unapređenje komfora, smanjenje emisija CO2 i povećanje svijesti o energijskoj efikasnosti. Pored posvećenosti građevinskim radovima utopljavanja i obnove javnih zgrada, u sklopu ovog projekta značaj se pridaje i edukaciji.

 

Upravo s tim ciljem su u Sarajevu, Mostaru i Zenici organizovane dvodnevne edukacije, namijenjene energijskim menadžerima. Ove edukacije zatvorenog su tipa, a namijenjene su javnim institucijama, općinama i kantonima uključenim u Projekat BEEP. U fokusu edukacije je poticanje na usavršavanje postojećih i razvoj novih vještina učesnika, za obavljanje poslova energijskih menadžera, te upoznavanje zajednica i kantona sa aktivnostima iz ove oblasti.

 

Na održanim treninzima su učestvovala 92 kandidata. Po završetku treninga, kandidati su pristupali i pismenoj provjeri znanja, nakon čega su im dodijeljena uvjerenja. Pozicije energijskih menadžera će obnašati na svojim energijski efikasnim radnim mjestima širom Federacije.

 

Organizacija ovakvih i sličnih edukacija neophodna je za jačanje postojećih kapaciteta u oblasti upravljanja energijom i promoviranje energijskih ušteda postignutih kroz implementaciju mjera energijske efikasnosti, a u sklopu ovog projekta se realizuju od 2016. godine, kada su pokrenute prve aktivnosti Projekta BEEP.