Navigacija

5 načina da smanjite račun za vodu


Voda je nužna potreba svakog živog bića. Ljudsko tijelo se sastoji od velike količine vode i čak 85% vode se nalazi u tijelu novorođene bebe, a oko 50 % kod starijih ljudi. Preporuke doktora savjetuju da se dnevno pije najmanje osam čaša vode. Osim za piće, vodu svakodnevno koristimo i za kuhanje, čišćenje i kupanje. U suštini, niko ne može izbjeći upotrebu vode.


Pitka voda postaje sve rjeđa i skuplja obzirom na sve veće potrebe za njom uslijed povećanog rasta stanovništva. Kako vodu sve više koristimo, troškovi na nju sve više rastu. Upravo zbog toga vam donosimo pet jednostavnih savjeta koje možete svakodnevno koristiti u svom domaćinstvu i time smanjiti mjesečne troškove korištenja vode.


Popravite curenja


Curenje vode ne treba podcjenjivati ​​jer često može biti razlog zašto je vaš račun za vodu uvijek visok. Kapanje vode iz slavine može izgledati bezopasno, ali ukoliko je kontinuirano, može dovesti do gubitka nekoliko litara vode dnevno, što u konačnici poveća vaš mjesečni račun potrošnje. Dokazan način da dugoročno smanjite račun za vodu jeste popravljanje curenja vode čim se pojavi. Neki uzroci se mogu lako otkloniti, dok ćete za druge možda trebati usluge kvalificiranog vodoinstalatera. Osim što ćete uštedjeti novac smanjenjem računa za vodu, popravljanje curenja štiti i vaš dom od većih oštećenja koja mogu mnogo koštati.


Ne zaboravite da zatvorite vodu


Većina ljudi ima naviku da pusti vodu da teče čak i kada je ne koristi. Kada perete ruke ili zube, nastojte zatvoriti vodu prije ispiranja. Na taj način možete uštedjeti i do pet litara vode po osobi dnevno. To bi trebao biti slučaj i prilikom pranja suđa, pa tako dok čistite vaše posuđe, zatvorite vodu dok ne bude potrebno da ih saperete.


Kupanje ili tuširanje?


Najviše vode trošimo prilikom kupanja i tuširanja. Savjetujemo da prakticirate tuširanja jer se tada potrošiti i do 50 posto manje vode nego kupanjem u kadi. Pritom je bitno da vodite računa o trajanju tuširanja (optimalno vrijeme je pet do sedam minuta) jer svaka dodatna minuta troši 20 do 40 litara vode.


Koristite mašinu za pranje posuđa


Ručno pranje može potrošiti više vode od mašine za pranje posuđa, pa tako prosječna mašina troši do 6 litara vode po ciklusu, dok voda obično teče iz vaše slavine brzinom od 2 litre u minuti. Ako vam za pranje posuđa treba više od 3 minute, bolje je da koristite mašinu za pranje. Dodatni savjet, kako bi pored troškova za vodu uštedili i troškove za električnu eneriju, jeste da pravilno napunite mašinu za pranje posuđa (kao i mašinu za veš). Kada mašinu upalite samo kada je puna, smanjujete joj broj okretanja, a samim time se smanjuje potrošnja energije i vode.


Ponovna upotreba vode


Kao i vama, biljkama je voda prijeko potrebna. Postoji mnogo načina na koje možete uštedjeti potrošnju vode, a jedna od njih je da vodu koju koristite u svom kućanstvu ponovno upotrijebite kako biste zalili svoje biljke. Tako možete upotrijebiti neiskorištenu vodu za piće, sakupiti vodu u kantu dok se tuširate ili iskoristiti da sačuvate vodu kada pada kiša i upotrijebite je za zalijevanje vrta.


Bez vode ne možemo preživjeti, ali bez visokih računa za vodu svakako možemo, a uz par savjeta koje smo s vama podijelili, začas to možete i postići. Čak i ako nešto uštedi samo par litara vode dnevno, imajte na umu krajnji cilj. Uz više različitih koraka za smanjenje potrošnje vode, možete napraviti znatne promjene pomoću kojih ćete uštedjeti svaki mjesec.