Navigacija

Top 5 ekološki najosvještenijih gradova

 

Briga o okolišu tema je koja svakim danom prikuplja sve više pažnje. Razlog tome je činjenica da je planeta Zemlja zagađenija nego ikad prije, a stopa njene kontaminacije raste zabrinjavajućom brzinom.

 

Smanjenjem karbonskog otiska, s ciljem sudjelovanja u rješavanju ovog problema, nekolicina gradova se izdvaja na putu ka tituli zelenog grada. Stoga Vam predstavljamo 5 ekološki najosvještenijih gradova na svijetu, prema Indeksu održivih gradova, od koji možemo učiti.

 

 

1. Štokholm, Švedska

 

Grad Štokholm strateški je posvećen smanjenju karbonskog otiska i poboljšanju kvalitete zraka, što su ujedno i glavni razlozi njegove liderske pozicije na ovoj listi.

 

Trećinu grada čine zelene površine, koje se sastoje od čak 12 velikih parkova, a zanimljiv je i podatak da Vlada ovog grada podržava stanovnike u procesu kreiranja novih zelenih površina. Štokholm je poznat i po recikliranju otpada, od kojeg se potom pravi biogas.

 

Glavni grad Švedske, istovremeno i prvi grad koji je osvojio titulu Evropske zelene prijestolnice, svoju emisiju štetnih gasova je, od 1990. godine do danas, smanjio za 25%.

 

 

2. Frankfurt, Njemačka

 

Frankfurt svoju predanost poboljšanju energetskog performansa demonstrira razvojem efikasnog procesa proizvodnje energije. Ovaj grad implementira politiku tzv. Zelene javne nabavke, koja je posebno značajna u sektoru izgradnje. Tako je, od 1999. godine, korištenje tropskog drveta i PVC-a u procesu izgradnje zabranjeno, a kreirane su i strateške smjernice za efikasnu gradnju.

 

Količina otpada se već godinama smanjuje, a grad je investirao i u modernu opremu za njegovo sortiranje, obradu i reciklažu, koja se nalazi u centru grada, što smanjuje potrebu za prevozom.

 

 

3. Cirih, Švicarska

 

Jedan od ključnih razloga ovako visoke pozicije, ali i dokaza predanosti ovog grada zaštiti okoliša, predstavljaju ulaganja u održive izvore energije i energetsku efikasnost. Najbolji primjer toga je činjenica da Cirih za cilj ima smanjiti potrošnju energije na samo 2000 vati po osobi. Istovremeno, zanimljivo je i da su građani Švicarske prvaci kada je riječ o recikliranju, pa se tako 94% starog stakla i 81% plastičnog otpada odlaže na mjesta predviđena za recikliranje.

 

Sistem javnog prijevoza ovog grada čini iznimno održiv i funkcionalan model, koji predstavlja iznimno pozitivan primjer.

 

 

4. Beč, Austrija

 

Pored velikog broja zelenih površina koje ga ukrašavaju, Beč istovremeno nudi i brojne mogućnosti za korištenje ekološki prihvatljivih prevoznih sredstava, poput gradskih bicikala ili Segwaya. Vrhunski razvijena biciklistička infrastruktura čini korištenje bicikala u ovom gradu veoma jednostavnim. Kao još jedna alternativa pojavljuje se i „eko taksi“, koji koristi hibridno ili plinsko gorivo.

 

Beč je, istovremeno, i raj za ljubitelje eko odjeće. Svim zainteresiranim kupcima dostupno je nekoliko desetina prodavnica različitih stilova, čiji proizvodi su u skladu sa standardima bio-kvalitete, reciklirane ili veganske odjeće, kreirane u korektnim radnim uvjetima.

 

 

5. Kopenhagen, Danska

 

Građani Kopenhagena kao prevozno sredstvo najviše koriste bicikla, bez obzira na vremenske uvjete, zbog čega broj bicikala u ovom gradu premašuje broj automobila. Ovo je samo jedna od inicijativa koja glavni grad Danske čini održivim i ekološki prihvatljivim. Istovremeno, grad ima za cilj postati prvim karbonski neutralnim glavnim gradom na svijetu, do 2025. godine.

 

Neke od inicijativa koje predstavljaju pozitivan primjer su dizajn infrastrukture (npr. kreiranje tzv. zelenih krovova i novih zelenih površina), zamjena dizel autobusa javnog prevoza sa električnim, osiguravanje (i zadržavanje) kvalitete pitke vode, kontinuirano pošumljavanje, i slično.