Navigacija

5 savjeta za rashlađivanje prostorija bez dodatnih troškova

 

Dolaskom ljeta i visokih temperatura, ugodan boravak u prostorijama postao je poprilično izazovan. Sinonim za duboki hlad unutar svih objekata najčešće je klima, ali nju značajno osjetimo i na računu za struju. Uzimajući u obzir da je, u sezoni dodatnih troškova godišnjih odmora, svaka ušteda zlata vrijedna, razgovarali smo s Jasminom Mangafić, voditeljicom Projekta energetske efikasnosti za BiH (BEEP), koji implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Stoga vam donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da energijski efikasno rashladite svoje prostorije, bez povećanja potrošnje električne energije.

 

  1. Spustite roletne

Roletne i zavjese će blokirati sunčevu toplotu, pa će vaš stambeni prostor biti hladniji za nekoliko stepeni. Roletne možete spustiti ujutro, prije izlaska iz kuće ili polaska na posao, a spuštene mogu ostati do večeri, kada temperatura padne. Tada obavezno prozračite stan i pustite svježi zrak unutra, jer je za ugodan boravak i rad, pored temperature, važna i kvaliteta zraka.

 

  1. Umjesto klima uređaja, nabavite ventilator

Stručnjaci iz sektora energijske efikasnosti preporučuju upotrebu ventilatora, jer koriste značajno manje količine struje od klima uređaja. Ventilatori ne snižavaju temperaturu prostorije, već raspoređuju zrak koji, kada pravilno cirkulira, lakše održava optimalnu temperaturu.

 

Ventilatori, umjesto prostorija, simulacijom vjetra rashlađuju ljude. Stoga ih ugasite kada niste u sobi, te tako dodatnom uštedite na računu za električnu energiju.

 

Osim što ne troše veliku količinu energije, ventilatori imaju još nekoliko prednosti: instalacija i održavanje su jednostavni, uređaj je prenosiv i prilagodljiv, a cijene pristupačne.

 

  1. Podesite temperaturu termostata 

Ukoliko ste se ipak odlučili za klima uređaj, podesite ga na odgovarajuću temperaturu. Idealna temperatura je različita za svaku prostoriju, pa je tako za hodnik preporučeno od 14 do 17 stepeni, spavaću sobu 17 stepeni, kuhinju i radnu sobu od 17 do 21 stepen, a za dnevni boravak od 20 do 23 stepena.

 

Također, korištenje pametnog termostata će vam, automatskim isključivanjem prilikom dostizanja željene temperature, omogućiti kontinuiranu kontrolu toplote u prostorijama, time sprečavajući bespotrebnu potrošnju energije.

 

  1. Smanjite korištenje kućanskih aparata

Toplim ljetnim danima izbjegavajte korištenje kućanskih aparata, poput sušilice, mašine za veš ili suđe, barem tokom dana. Također, izbjegavajte korištenje pećnice, a nju zamijenite kuhanjem na električnom šporetu ili korištenjem mikrovalne. S ozbirom da sve ove aktivnosti generiraju dodatnu toplotu koja se nakuplja u vašem stanu ili kući, njihovo izbjegavanje će rezultirati manjim potrebama za rashlađivanjem.

 

  1. Spriječite ulazak toplog zraka

Prevencija ulaska toplog zraka, odnosno smanjenje količine zraka koja nekontrolirano prodire u vašu kuću ili stan je učinkovit način smanjivanja troškova hlađenja ljeti, ali istovremeno i grijanja zimi. Dobra izolacija objekta, u kombinaciji sa novijim i kvalitetnijim otvorima, značajno će pomoći u zadržavanju vašeg životnog prostora svježijim. U slučaju da vaš budžet ne dozvoljava promjenu otvora, zaptivanje prozora je još jedan od načina da povećate njihovu efikasnost.